Witaminy na liściu sałaty

11 sie

Sałata (Lactuca sativia L.)sałacie nie równa – występuje w ponad dwustu odmianach. W Polsce najbardziej znane ( i najłatwiej dostępne) są : głowiasta, szparagowa, lodowa. Niezależnie jednak od rodzaju każda z nich ma jedną wielką zaletę: składa się w 93% z wody i jest niskokaloryczna.

Nie oznacza to wcale, że jest bezwartościowa. Znajduje się w niej sporo witaminy C (dwa razy więcej niż w świeżym ogórku), witamina E, która jest odpowiedzialna za hamowanie procesu starzenia się skóry i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Kolejne witaminy to D – reguluje wydzielanie insuliny oraz B6 – współodpowiedzialną za funkcjonowanie układu nerwowego.

W składzie sałaty znajduje się również witamina A, zwana często „witaminą wzroku”, gdyż jej niedobór może spowodować zaburzenia ostrości widzenia.

Sałata jest także bogata w mikro- i makroelementy : potas, wapń, żelazo, co sprawia, że jest bardzo zalecana dla kobiet w ciąży (są to czynniki niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu). Dzięki zawartości kwasu foliowego wpływa korzystnie na system nerwowy płodu.

Na jakie schorzenia pozytywny wpływ będzie miała „sałaciana dieta”?
Jedzenie sałaty wspomoże leczenie:
bolesnych menstruacji
– astmy
– kamicy moczowej i żółciowej
– niestrawności
– reumatyzmu
– zapalenia pęcherzyka żółciowego
bezsenności
– nerwicy
– cukrzycy
– zaparć

Sałatę możemy spożywać na wiele sposobów, zarówno surową, jak i w formie naparu z liści bądź nasion. Przykładem może być napar z liści sałaty : liście (5-7 szt.) rwiemy na drobne kawałki, zalewamy ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Tak przyrządzony napar popijamy po 2-3 łyżeczki w ciągu dnia podczas trwania menstruacji. Dzięki temu nie będzie potrzeby sięgania po tabletki przeciwbólowe, mające niekorzystny wpływ na wątrobę.

Zastosowanie zewnętrzne:

Na trądzik i inne wypryski skórne stosujemy okład z liści sałaty : liście gotujemy w wodzie z dodatkiem oleju słonecznikowego lub oliwki z oliwek. Ugotowane liście przykładamy na twarz i trzymamy przez 10-15 minut. Metodę stosujemy 3 razy dziennie. Wywar pozostawiamy i przemywamy nim twarz przed wieczornymi zabiegami pielęgnacyjnymi.

Witamina C z sałaty i witamina E zawarta w oliwie sprawią, że skóra będzie jędrna i świetlista.

Sałata zawiera lactucarium – sok o działaniu podobnym do opium, lecz o wiele słabszym. Dzięki temu działa uspokajająco i nasennie – dowiodły tego niedawne badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych na grupie starszych osób, które miały problemy z zasypianiem. Codziennie do ostatniego posiłku podawano im pół główki małej sałaty. Po 3 miesiącach bezsenność ustąpiła.

Pozostałe korzyści jedzenia sałaty:

– oczyszcza organizm
– pobudza gruczoły trawienne
– obniża poziom cukru we krwi
– poprawia pracę wątroby
– mineralizuje
– wspomaga układ krążenia
– zapobiega nowotworowi okrężnicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *