Naturalne afrodyzjaki

26 lip

„W duszach się cud kochania budzi,
Lecz w ciele miłości ma swą księgę”

– John Donne

Miłość zmysłowa – ars amandi, kama suttra – uznawana była za sztukę wymagającą nie tylko wysokich umiejętności, ale i sił witalnych. Od wieków, ludzie szukali magicznych sposobów by rozkochać w sobie wybrana osobę – opracowywali recepty na miłosny eliksir, którego działanie pozwoli uwieść każdą kobietę i usidlić każdego mężczyznę. Dziś mało kto wieży już w magicznej mocy, ale wciąż w cenie są substancje, które wzmagają fizyczne doznania przenosząc kochanków w krainę rozkoszy. Współczesne afrodyzjaki mają za zadanie orzeźwić, wzmocnić i pobudzić. Muszą oddziaływać na wszystkie zmysły. Kolorem, kształtem, zapachem i smakiem rozbudzać wyobraźnie i pobudzać apetyt.

Potrawy miłosne
Afrodyzjaki to przede wszystkim potrawy dodające sił witalnych i pobudzające zmysły. Ich składniki są różne – od tych całkiem zwyczajnych, które znajdziemy w każdej kuchni, jak np.: miód, czekolada, orzechy, brzoskwinie, do bardziej egzotycznych i trudniej dostępnych produktów takich jak chińskie zioła, orientalne przyprawy, czy wyszukane owoce morza.

 

Ryby i owoce morza

Owoce morza to jedne z bardziej tradycyjnych i najsilniej oddziaływujących afrodyzjaków. Zawierają wiele minerałów i mikroelementów: fosfor, wapń, jod, żelazo, witaminę B, glikofosforan i inne. Świetnym afrodyzjakiem są również ryby (szczególnie morskie), które dodatkowo są bogatym źródłem witaminy A, B i D.

Homary

Zmysły pobudza nie tylko białe mięso. Skutecznym afrodyzjakiem jest również rzadziej spożywana substancja mleczna, koralowa ikra czy zielona wątroba. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze – jako preludium miłosnych uciech wystarczy ugotować homara i podać go z butelką dobrego wina…

Mule
O wrażeniu jakie robią mule, może świadczyć fakt, że w średniowieczu słowo mule oznaczało również srom. Wierzono również, że czarownice latały nie na miotłach, ale właśnie w muszlach muli.

Ostrygi
Jest to kwintesencja afrodyzjaku. Najlepiej smakują na surowo we własnym sosie, z odrobina soku cytrynowego, podane na na talerzu obłożonym lodem.

Sardele
Ich moce w rozbudzaniu libido znane były już w starożytnej Grecji. Młode osobniki są zielone, potem stają się niebieskie, na starość przybierają kolor czarny. Właściwości i smak sardeli wzmacnia marynata z białego wina.

Tuńczyk
Wspaniała, niezwykle silna ryba dochodząca do 4 m długości jest wspaniałym afrodyzjakiem, dającym niespodziewane efekty. Niestety tuńczyk z puszki traci większość ze swych właściowści.

Wegorz
Wędzony węgorz jest wyszukaną zakąską i wspaniałym afrodyzjakiem. Anglicy za to podaja je w galarecie. W Egipcie stawiano węgorze na równi z bogami. Rzymianie cenili je tak wysoko, że hodowali w specjalnych stawach.

Kawior

Kawior jedzony niegdyś złotymi łyżkami tylko przez rosyjskich carów, obecnie nie jest już takim luksusem. Działanie kawioru jako afrodyzjaku jest nie do przecenienia. Kawior to doskonała przystawka o szybkim działaniu i wytworny dodatek do szampana. Prawdziwy kawior otrzymuje się z ikry jesiotra. Jest wiele gatunków tej ryby. Największa – bieługa (jej kawior jest przysmakiem Jamesa Bonda) może ważyć do 1600 kg. Waga innych wacha się od 10 do 20 kg. Najcenniejszy i uznawany za najsmaczniejszy kawior wytwarzany jest z ikry ważącego do 5 kg sterlida.

Warzywa

Cebula
Egipcjanie nauczyli się od Babilończyków, że cebula jest symbolem doskonałości. Kult cebuli sięgnął tego stopnia, że stała się pokarmem zakazanym. Bulwę tej rośliny z rodziny liliowatych ceni się nie od dziś. Grecy podsumowali jej działanie słowami: „mgli oczy i wzbudza miłosne chęci.”

Marchew
Grecy nazywali ją philton czyli napój miłości i sporządzali z niej specjalne soki. Ceniono ja również i później, w czasach elżbietańskich nazywając „wielkim sprzymierzeńcem Wenus, jej rozkoszą i radością.”

Szparagi
To jedno z najszlachetniejszych warzyw uprawiane było już 200 lat p.n.e. Pobudzają na zmysły nie tylko wyrafinowanym smakiem, ale również fallicznym kształtem. Szieik Umar Ibn Muhammed Al. Nefzawi w XVI w napisał o szparagach „smażone z żółtkami w wielbłądzim mleku i miodzie powodują, że męski członek jest w pogotowiu dzień i noc.”

Przyprawy

Anyż
Azjatycka przyprawa z szarobrązowych krzewów Illicium verum, które po wysuszeniu przybierają postać gwiazdy, nadaje potrawom i napojom charakterystyczny orzeźwiający smak.

Cynamon
Moc rozbudzająca zmysły ma zarówno suszone łyko, jak i nasiona tego tropikalnego wiecznie zielonego drzewa.

Gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy.
Pestka podobnego do brzoskwini owocu muszkatołowca i otaczająca ja osłonka (nazywana kwiatem) była powszechnie uznawana na Dalekim Wschodzie za skuteczny afrodyzjak. Należy jednak uważać – duże ilości gałki są szkodliwe dla zdrowia i mogą wywoływać halucynacje i inne zabu.

Imbir
Jeden z najbardziej znanych i cenionych afrodyzjaków. W Chinach znany od 3 tysięcy lat, w Europie od średniowiecza. Działanie pobudzające i poprawiające krążenie ma zarówno suszony i sproszkowany imbir, choć większość receptur poleca stosować świeży, młody korzeń.

Jałowiec
Według Kamasutry namoczone w wodzie owoce jałowca są doskonałym „napojem na poprawę wigoru”. Nie należy ich stosować w ciąży i przy chorobach wątroby.

Mięta
Działa zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz. Współcześni zielarze zapisują ją jako środek na spadek libido, warto też wypróbować kąpieli z paroma kroplami olejku miętowego, która pobudzi i orzeźwi uśpione zmysły.

Oregano
Jego nazwa pochodzi od oros – góra, ganos – radość. Roślina nieodłącznie związana z kultem Afrodyty. Wierzono, że jej zapach powstał z oddechu pięknej bogini. W Rzymie dekorowano nim głowy młodej pary, gdyż symbolizował szczęście. W XVI w. zalecano tym „którzy maja zamiłowanie do wzdychania”.

Pieprz cayenne
Pobudza krążenie krwi i działa wzmacniająco. Ceniono go już w XVIII wiecznej Anglii, przechowując w specjalnych srebrnych narzynkach. Dobrym środkiem rozbudzającym siły witalne jest świeży sok pomidorowy z łyżeczką pieprzu cayenne.

Rozmaryn
Uspokaja palpitacje serca, pobudza pracę mózgu i dobrze działa na system nerwowy. Ze względu na moc rozgrzewania zmysłów, był składnikiem wielu rytuałów podczas uroczystości weselnych.

Szafran
Jedna z najdroższych przypraw, wytwarzana jest z żółtego pręcika kwiatów krokusa. Ze 100 tysięcy kwiatów, otrzymuje się jedynie 450 g przyprawy. Grecy wierzyli, że szafran pobudza macicę i poprawia krążenie, a kobieta, która jadła przez tydzień potrawy z szafranem nie oprze się kochankowi.

Zeńszeń

Żeńszeń to jeden ze skuteczniejszych afrodyzjaków. Wzmacnia entraalny system nerwowy i rdzeń kręgowy, jest środkiem odżywczym pozwalającym zachować równowagę ciała i ducha. Żeby zauważyć efekty powinien znaleźć się w codziennej diecie przez około 3 miesiące.

Owoce

Banan
Łacińska nazwa bananów to Musa Paradisica – owoc raju lub Musa Sapienta – zakazany owoc. Wynika to z legendy, że wąż który skusił Ewę, schował się w kiści bananów, a tradycyjny figowy liść był liściem bananowca.

Brzoskwinia
Złocisty, delikatnie przyrumieniony owoc pokryty delikatną skórką z milutkim meszkiem, pod którą kryje się soczysty miąższ rozbudza wyobraźnie nie jednego smakosza. Średniowieczny zielarz Albertus Wielki przypisywał brzoskwini moc przedłużania stosunku.

Figa
Podniecający kształt i kolor, wspaniała soczystość miąższu sprawiają, iż inne owoce stają się przy nich pospolite i bez wyrazu. Owoce figi były w starożytnej Grecji owocem poświęconym Saturnowi.

Granat
Z biblijnych przekazów wiemy, że kształtne owoce granatu były symbolem płodności już w czasach biblijnych, kiedy Salomon podejmował królową Saby.

Pigwa
Również pigwa jest częstym pretendentem do roli zakazanego, rajskiego owocu, który skusił Ewę. Ten aromatyczny, kwaskowaty owoc był w starożytni Rzymianie poświęcili Wenus.

Orzechy

Kokos
W Kamasutrze orzechy kokosowe są symbolem płodności a hinduscy kapłani obdarowywują nimi kobiety które pragną zajść w ciążę.

Migdały
Migdały przywieźli do Europy krzyżowcy w XII wieku. Są doskonałym dodatkiem do napojów miłosnych, kremów i sosów, wpływających na poprawę stosunków miłosnych.

Orzechy laskowe
Siły witalne ukryte w Orzechach laskowych doceniali już Starożytni Rzymianie. Wychwalał je Wergiliusz, a według Hortus Sanitais odpowiednio spożywane „pozwolą mężczyżnie zaspokoić wszystkie pragnienia żony”

Orzechy włoskie
Orzechy były w kulturze Greków i Rzymian symbolem płodności i stałym elementem rytuałów weselnych. Grecy i Rzymianie mieli zwyczaj obsypywania nimi podczas uroczystości ślubnych młodej pary, aby zapewnić nowożeńcom płodność i szczęśliwe pożycie.

Mleczko pszczele i miód

Mleczko pszczele
Mleczko pszczele zawiera wszelkie aminokwasy, witaminy i wiele cennych minerałów. Ten niezwykle cenny miłosny eliksir, w ulu zarezerwowany jest tylko dla królowej.

Miód
Podobnie jak mleczko pszczele, miód jest nieocenionym źródłem mikroelementów, energii i sił witalnych. Szczególnie cenny jest miód, z roślin które są afrodyzjakami jak np. grecki Hymettus o smaku ulubionych ziół afrodyty majeranku i mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *