Limonkowe sardynki z grilla – dietetyczna dieta

15 mar

Podczas grillowania coraz częściej zaczynamy eksperymentować. Do lamusa przeszły już zwykłe kiełbaski, bowiem zaczęła się era grillowanej karkówki, białej kiełbasy, szaszłyków oraz ryb. Jeśli chodzi o te ostatnie to zazwyczaj ograniczamy się do łososia, jednak ja dziś chciałam Wam zaproponować sardynki, które w krajach śródziemnomorskich często lądują na grillu.

Potrzebne składniki:

  • jedno opakowanie mrożonych sardynek czyli ok. 500 g
  • kilka listków trawy cytrynowej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 małe limonki
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy)

Sok z dwóch limonek wyciskamy do szerokiej miski. Skórkę z jednej limonki ścieramy na tarce i dodajemy do soku. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski. Do soku i czosnku dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek oraz dosypujemy sól i pieprz ziołowy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

Sardynki rozmrażamy, myjemy i dokładnie osuszamy a następnie oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Rybki przekładamy do miski z marynatą i obtaczamy je w powstałym limonowym sosie. Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1,5-2 godziny.

Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy sardynki z miski i nacinamy je wzdłuż brzuszków. Na tarce ścieramy skórkę z drugiej limonki. Do rozcięć wkładamy po dwa listki trawy cytrynowej oraz wsypujemy stratą skórkę.

Sardynki układamy na ruszcie lub jeśli ruszt jest zbyt rzadki rybki przekładamy na aluminiowa tackę i grillujemy przez kilka minut z każdej strony skrapiając sardynki co jakiś czas pozostałą marynatą.

Trzecią limonkę kroimy w ósemki. Sardynki podajemy wraz z kawałkiem limonki oraz świeżym pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym.

Smacznego!

Porady:

dobre sardynki – aby sardynki zachowały wszystkie walory odżywcze a także swój smak należy je rozmrażać nawet do 12 godzin przed ich przyrządzaniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *