
Aby trafić prze żołądek do serca wcale nie trzeba wiele zachodu. Najskuteczniejsze afrodyzjaki są niebywale proste. Tajemnica tkwi w odpowiednim dobraniu składników. I odrobinie szczęścia…
ASSER ROMMAN
Popularny egipski afrodyzjak
- 2 duże granaty
- łyżeczka wody różanej
- 300 ml wody mrożonej
- sok z połowy cytryny
- miód do smaku
Granaty obrać ze skórki i zmiksować z pozostałymi składnikami.
KREM ORZECHOWY
- 225g obranych Orzechów Włoskich
- 300 ml koziego mleka
- 3 łyżki miodu
- 4 zółtka
Do posiekanych orzechów dodać mleka i gotować na wolnym ogniu, aż zmiękną a płyn zgęstnieje. Zmieszać z miodem i żółtkami.
Doskonały dodatek do delikatnych przekąsek np. wędzonej szynki.
POTRAWA MIOSNA CHAUCER’A
Przepis z książki kucharskiej przygotowanej dla Ryszarda II przez Lornę Sass w XIV wieku.
- 4 łyżki suszonych płatków róż
- 350 ml. mleczka migdałowego (łuskane migdały namoczone w mleku i miodzie)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ imbiru
- 2 łyżeczki maki ryżowej
- 100 g świeżych, siekanych daktyli
- 3 łyżeczki orzeszków pinii
- Do garnirowania: świeże płatki róż
Suszone płatki róż namoczyć na 10 minut w mleczku migdałowym, dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać zmieszaną z 2 łyżeczkami wody makę ryżową, posiekane daktyle i orzeszki pinii. Wymieszać i rozlać do dwóch pucharków. Udekorować świezymi płatkami róż.
SYROP ŻEŃSZENIOWY
- 2 duże lub 4 małe oczyszczone korzenie Żeń- szenia
- 300 ml.wody
- 3 łyżki Sake lub Wódki
Posiekany drobno korzeń żęń-szenia utłuc w moździerzu, dodać płyny i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podgrzać w piekarniku w temperaturze 140 C przez dwie godziny. Pozostawić do następnego dnia w możliwie najniższej temperaturze.
TRUFLE CZEKOLADOWO-ORZECHOWE
- 100gmieszanki orzechów
- 125 g gorzkiej czekolady
- 25g masła
- 50g cukru
- 2 łyzki kakao
Orzechy drobno posiekać i delikatnie podprażyć. W misce na parze zmieszać czekoladę z masłem i połączyć z orzechami oraz cukrem. Rozmiksować na spójną masę. Ostudzić i formować małe kuleczki, po czym obtoczyć w kakao.
ZŁOCISTA MASA ORZECHOWO GRANATOWA
- 2 granaty
- 2 łyżki utłuczonych migdałów
- 1 łyżka ziarna sezamowego
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 2 łyżki sake
Obrane ze skórki granaty, pokroić w poprzeczne plastry i oddzielić miąższ. Do miąższu dodać utłuczonych ziaren i sake i dokładnie utrzeć na spójną masę. Podawać na żytnich herbatnikach.
Gotową masę można przechowywać przez tydzień w lodówce.
ZŁOTO MORELOWE
Wychwalana przez filozofa Lao Tsze, tradycyjny smakołyk znany w chinach od tysięcy lat. Doskonała potrawa na śniadanie lub deser.
Świeże (mogą być też z puszki) morele zmiksować z dodatkiem mleczka pszczelego w proporcjach 10 do 1.