Kuchnia miłości

25 lip

Aby trafić prze żołądek do serca wcale nie trzeba wiele zachodu. Najskuteczniejsze afrodyzjaki są niebywale proste. Tajemnica tkwi w odpowiednim dobraniu składników. I odrobinie szczęścia…

ASSER ROMMAN

Popularny egipski afrodyzjak

  • 2 duże granaty
  • łyżeczka wody różanej
  • 300 ml wody mrożonej
  • sok z połowy cytryny
  • miód do smaku

Granaty obrać ze skórki i zmiksować z pozostałymi składnikami.

 

KREM ORZECHOWY

  • 225g obranych Orzechów Włoskich
  • 300 ml koziego mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 4 zółtka

Do posiekanych orzechów dodać mleka i gotować na wolnym ogniu, aż zmiękną a płyn zgęstnieje. Zmieszać z miodem i żółtkami.

Doskonały dodatek do delikatnych przekąsek np. wędzonej szynki.

POTRAWA MIOSNA CHAUCER’A

Przepis z książki kucharskiej przygotowanej dla Ryszarda II przez Lornę Sass w XIV wieku.

  • 4 łyżki suszonych płatków róż
  • 350 ml. mleczka migdałowego (łuskane migdały namoczone w mleku i miodzie)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ imbiru
  • 2 łyżeczki maki ryżowej
  • 100 g świeżych, siekanych daktyli
  • 3 łyżeczki orzeszków pinii
  • Do garnirowania: świeże płatki róż

Suszone płatki róż namoczyć na 10 minut w mleczku migdałowym, dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać zmieszaną z 2 łyżeczkami wody makę ryżową, posiekane daktyle i orzeszki pinii. Wymieszać i rozlać do dwóch pucharków. Udekorować świezymi płatkami róż.

SYROP ŻEŃSZENIOWY

  • 2 duże lub 4 małe oczyszczone korzenie Żeń- szenia
  • 300 ml.wody
  • 3 łyżki Sake lub Wódki

Posiekany drobno korzeń żęń-szenia utłuc w moździerzu, dodać płyny i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podgrzać w piekarniku w temperaturze 140 C przez dwie godziny. Pozostawić do następnego dnia w możliwie najniższej temperaturze.

TRUFLE CZEKOLADOWO-ORZECHOWE

  • 100gmieszanki orzechów
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 25g masła
  • 50g cukru
  • 2 łyzki kakao

Orzechy drobno posiekać i delikatnie podprażyć. W misce na parze zmieszać czekoladę z masłem i połączyć z orzechami oraz cukrem. Rozmiksować na spójną masę. Ostudzić i formować małe kuleczki, po czym obtoczyć w kakao.

ZŁOCISTA MASA ORZECHOWO GRANATOWA

  • 2 granaty
  • 2 łyżki utłuczonych migdałów
  • 1 łyżka ziarna sezamowego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 2 łyżki sake

Obrane ze skórki granaty, pokroić w poprzeczne plastry i oddzielić miąższ. Do miąższu dodać utłuczonych ziaren i sake i dokładnie utrzeć na spójną masę. Podawać na żytnich herbatnikach.

Gotową masę można przechowywać przez tydzień w lodówce.

ZŁOTO MORELOWE

Wychwalana przez filozofa Lao Tsze, tradycyjny smakołyk znany w chinach od tysięcy lat. Doskonała potrawa na śniadanie lub deser.

Świeże (mogą być też z puszki) morele zmiksować z dodatkiem mleczka pszczelego w proporcjach 10 do 1.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *