
Dieta 1000 kalorii jest jedną z najbardziej popularnych diet odchudzających. Uchodzi, bowiem, za niebywale skuteczną. Polega na drastycznym zmniejszeniu wartości energetycznej spożywanych posiłków.
Na czym polega?
Dieta 1000 kalorii nie rządzi się specjalnie skomplikowanymi regułami, należy jeść po prostu wszystkie niezbędne dla organizmu składniki – białka, tłuszcze, węglowodany – w mniejszej ilości, niż zazwyczaj. Najlepiej jeść 5 posiłków dziennie, tak je komponując aby w sumie nie przekroczyć 1000 kalorii. Należy jeść zwłaszcza warzywa, owoce, ryby, wędliny drobiowe, a unikać tłustych potraw, pustych kalorii i bomb kalorycznych.
Ważne jest, aby przy tej diecie wypijać około 3 litrów wody. Woda przyspieszy trawienie i wypełni żołądek, przez co zmniejszy się uczucie głodu. Zalecana jest szklanka wody przed każdym posiłkiem.
Dla kogo?
Polecana dla każdego, kto chce w szybkim tempie stracić zbędne kilogramy, jednak trzeba pamiętać, aby po zakończonej diecie nie rzucać się na jedzenie – wyjątkowo łatwo o efekt jo-jo. Dawka 1000 Kcal dziennie jest dla większości ludzi – jak łatwo można sprawdzić – dawką „głodową”, dlatego nie powinny tej diety stosować osoby ciężko pracujące, lub chore.
Ile trwa?
Okres diety zależy od szybkości
spadku wagi i indywidualnych preferencji, czyli jak szybko chudniemy i jak dużo chcemy zrzucić. Zasadniczo jednak nie zaleca się stosowania jej dłużej niż przez 2 tygodnie.
Efekty
Jeśli dieta jest sumiennie stosowana, tygodniowo można pozbyć się 0,5 – 1 kg. Jeśli zadbamy o różnorodność i zapewnimy organizmowi wszystkie niezbędne mikroelementy, możemy spokojni o nasze zdrowie zrzucić około 2kg. Jeśli chcemy stracić więcej, powinniśmy potraktować dietę niskokaloryczną jako wstęp do dłuższej diety połączonej z ćwiczeniami, dzięki któremu oczyścimy organizm i skutecznie poskromimy uczucie łaknienia.
Przykładowe menu:
I śniadanie – 250 kcal:
Dwie kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego z dwiema łyżeczkami margaryny, plasterkiem szynki z indyka, pomidor, herbata z cytryną bez cukru
II śniadanie – 100 kcal:
Starta marchewka z jabłkiem i z sokiem cytrynowym
Obiad – 350 kcal:
100 g soli usmażonej na oliwie, 1 mały ziemniak, surówka z kiszonej kapusty
Podwieczorek – 100 kcal:
100 g budyniu waniliowego
Kolacja – 200 kcal:
Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa