Czosnek – doskonałe dzieło natury

11 Sie
Czosnek – doskonałe dzieło natury
5 (100%) 1 głosy

O leczniczym działaniu czosnku wiedzą niemal wszyscy. Nie każdy jednak wie, że czosnek był używany już 4500 lat p.n.e. w Babilonii. Ludzkość miała więc czas aby poznać wszystkie zalety i wady tego „naturalnego antybiotyku”.

Czosnek to nie tylko składnik domowego sposobu na przeziębienie czy dodatek do sosu vinaigrette. Metod stosowania tego warzywa jest tak wiele, jak dolegliwości, które można dzięki niemu wyleczyć.

Czosnek możemy stosować przy następujących dolegliwościach:

Zewnętrznie:

  • rany zakażone, wrzody : stosujemy roztwór 10% soku z czosnku z dodatkiem 2% alkoholu.
  • świerzb : przemywamy wywarem z czosnku i wody (6 ząbków na 1 litr wody).
  • reumatyzm : wcieramy maść z czosnku i olejku kamforowego (w stosunku 1:2).
  • odciski, kurzajki : przykładamy rozgnieciony ząbek czosnku w miejsce zmienione chorobowo (należy uważać aby czosnek przylegał tylko do tego miejsca) i naklejamy plaster. Czynność należy powtarzać 2 razy dziennie, rano i wieczorem (opatrunek trzymamy około 1 godz.) przez okres 2 tygodni.
  • ukąszenia owadów : po wyjęciu żądła pocieramy naciętym ząbkiem czosnku miejsce ukąszenia.

Wewnętrznie:

  • obniżenie ciśnienia krwi tętniczej, bóle reumatyczne: lekarstwem może być nalewka czosnkowa – 50 g pokrojonego czosnku i 250 g wódki 40%. Macerujemy przez 10 dni, często wstrząsając. Nalewkę należy odfiltrować.
  • astma: kostkę cukru skrapiamy 5 kroplami nalewki czosnkowej i ssiemy w chwili ataku.
  • pasożyty jelitowe: 3-4 ząbki startego czosnku dodajemy do filiżanki gorącego mleka, macerujemy przez noc. Pijemy następnego dnia rano, na czczo. Czynność należy powtarzać codziennie przez 3 tygodnie.

Najbardziej znanym zastosowaniem czosnku jest napój na przeziębienie:

1. szklankę mleka gotujemy dodając ząbek czosnku i łyżkę miodu. Przed spożyciem, dla poprawy smaku (napój jest dość mdły) można dodać kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Napój pijemy codziennie przed snem aż do ustąpienia przeziębienia.

Doskonałą ochroną przed chorobami typowymi dla okresu jesienno – zimowego (np. grypa) jest robienie pasty z czosnku:

2. żabki czosnku rozcieramy na miazgę, dodajemy 4 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki i kilka kropel oliwy z oliwek. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na noc do lodówki. Pastę możemy zjeść następnego dnia, np. jako dodatek do kanapek lub sałatki z pomidorów. Metodę tą stosujemy co 3-4 dni od października do marca.

Tzw. „lek biedaków” jest doskonałym środkiem odkażającym jamę ustną – wystarczy żuć go 2 razy dziennie przez 3 dni aby zauważyć znaczną poprawę.

Ważne!

Osoby cierpiące na ostry nieżyt żołądka i jelit powinny unikać jedzenia czosnku. Przeciwwskazaniami są również : choroby nerek, niedociśnienie tętnicze, karmienie piersią..

Należy też pamiętać, że czosnek jest ciężko strawny i przy spożyciu zbyt dużej jego ilości może dojść do podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego.

Warto wiedzieć :

Przykry zapach czosnku możemy zneutralizować jedząc natkę pietruszki, jabłka lub ziarna palonej kawy.

Czosnek (przy właściwym zastosowaniu) nie wykazuje skutków ubocznych, a dzięki zawartości związków hormonalnych i antybiotycznych jest lekiem doskonałym.

A więc jedzmy go na zdrowie!

Pasta czosnkowa :

  • 25 dkg twarogu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki śmietany
  • Natka pietruszki lub szczypiorek
  • Sól, pieprz

Twaróg rozetrzeć drewnianą łyżką. Czosnek obrać, posiekać drobno, rozetrzeć z solą, dokładnie wymieszać. Wlać śmietanę do twarogu, rozetrzeć.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać zieleniną lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Podawać z tostami lub chrupiąca bagietką.

Masło czosnkowe :

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dkg masła
  • Sól

Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, a następnie z masłem.

Idealne do chleba razowego lub krakersów.

Kuskus z czosnkiem i curry :

  • opakowanie kaszy kuskus
  • czosnek (ok. 4 ząbków)
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • opakowanie curry

Warzywa drobno pokroić i wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. Dolać niewielką ilość wody i dusić. Kiedy są już miękkie, wsypać kaszę i dolać wrzącej wody, żeby kasza ją sobie „wypiła” (ilość na opakowaniu kaszy). Dosypać curry i wcisnąć świeży czosnek (ostrożnie, żeby nie przesadzić). Można dodać kostkę rosołową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *