Kalendarium, 21-08-2017

Alergie

Wyjdź na zewnątrz i ciesz się życiem - nie pozwól alergii tego zmienić!

centrum wiedzy

24-05-2017 10:31

Alergia ogranicza radość z aktywności na świeżym powietrzu, przede wszystkim jeśli alergik uczulony jest na pyłki roślin. Przyczynia się to do tego, że coraz częściej społeczeństwo spędza czas w zamkniętych czterech ścianach zamiast cieszyć się świeżym powietrzem.

Alergia pokarmowa - może dotyczyć każdego z nas

centrum wiedzy

04-05-2017 10:36

W Europie liczba osób z alergią pokarmową sięga już 58 milionów. Wyniki badań epidemiologicznych na całym świecie, pokazują dynamiczny wzrost występowania tego typu alergii. Co roku liczba osób umierających na skutek powikłań alergii pokarmowych wzrasta. Eksperci ostrzegają, że alergikiem może stać się każdy z nas, praktycznie z dnia na dzień.

Nie tolerujesz glutenu, a może tylko tak ci się wydaje?

centrum wiedzy

02-05-2017 10:26

Kiedyś jak ognia unikaliśmy tłuszczów i cukrów, teraz równie ochoczo ze swoich jadłospisów wykreślamy produkty zawierające gluten czy laktozę. W rozmowach o dietach dyskusje o liczbie kalorii czy zgubnym wpływie węglowodanów na figurę coraz częściej zastępują różnego rodzaju nietolerancje i alergie pokarmowe. Czym te dolegliwości się różnią? Ilu z nas rzeczywiście na nie cierpi i jak to sprawdzić?

Dieta eliminacyjna – co warto wiedzieć?

centrum wiedzy

05-03-2017 10:52

Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.

Bez glutenu znaczy zdrowiej?

centrum wiedzy

10-10-2016 15:59

Do niedawna specjaliści zalecali eliminację glutenu wyłącznie chorym na celiakię oraz osobom z alergią na pszenicę. Obecnie wiele osób bez któregokolwiek z wymienionych schorzeń stosuje dietę bezglutenową i odczuwa poprawę samopoczucia. Czy oznacza to, że dieta ta jest dobra dla wszystkich? Czym jest wrażliwość na gluten?

Alergia pokarmowa u niemowląt i małych dzieci – rozpoznanie i postępowanie

centrum wiedzy

15-04-2016 00:20

Zapadalność na choroby alergiczne u dzieci wzrasta. Uważa się, że alergie na pokarmy występują u 6-8% dzieci w okresie niemowlęcym. Najczęściej alergie obserwuje się w wieku niemowlęcym i wczesnodziecięcym, z uwagi na słabo rozwinięty układ immunologiczny i pokarmowy. Jak rozpoznać alergię pokarmową u niemowlęcia i jak postępować w jej przypadku?

Alergie - fakty i mity

centrum wiedzy

15-04-2016 00:16

Degradacja środowiska naturalnego, coraz większy stopień zanieczyszczenia powietrza, a także wiele innych czynników cywilizacyjnych sprawiają, że alergię z powodzeniem można określić chorobą XXI wieku. Pamiętajmy, że alergikiem jest się przez całe życie, aczkolwiek męczące objawy tej dolegliwości można złagodzić. Nie zapominajmy o prowadzeniu aktywnego trybu życia, unikaniu dymu papierosowego i zdrowym odżywianiu. Diagnoza i późniejsza profilaktyka są niepodważalnym kluczem do sukcesu.

Alergia na leki

centrum wiedzy

06-01-2016 12:48

Alergia powstaje w momencie reakcji alergicznej na jakieś konkretne leki, składniki wchodzące w skład leku czy też inne specyfiki. Niektórzy mogą mieć alergię na penicylinę, która jest częstym składnikiem niektórych leków- na przykład niektóre antybiotyki. Reakcje alergiczne mogą też powodować inne składniki. Przykładowo popularna szczepionka na grypę w skład której wchodzi białko kurze, też może wywołać reakcję alergiczną.

Skąd biorą się alergie?

centrum wiedzy

12-05-2015 11:50

Wiosna i lato to najtrudniejszy czas dla uczuleniowców, szczególnie tych którzy cierpią na alergie wziewne. Od wiosennego kwitnienia drzew, po letnie pylenie traw, na wysyp zarodników grzybów i pleśni skończywszy cierpią tysiące osób. Ale właściwie dlaczego?

Gluten - groźna lektyna pokarmowa

centrum wiedzy

08-12-2014 23:26

Gluten jest białkiem roślinnym występującym w ziarnach czterech zbóż – pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia. Jego charakterystyczną właściwością jest kleistość wykorzystywana do sklejania skrobi przy wyrabianiu ciasta do produkcji makaronu, klusek, a także wszelkiego rodzaju wypieków.

Diagnostyka alergii pokarmowej typu III

centrum wiedzy

04-07-2014 12:58

Na całym świecie coraz większą popularność u osób walczących z problemem otyłości zdobywa badanie w kierunku alergii pokarmowej typu III, tzw. alergii IgG-zależnej.Oprócz przewlekłych problemów żołądkowo–jelitowych, jak wzdęcia, biegunki, zaparcia, zespół jelita drażliwego czy mdłości, ten rodzaj alergii w wielu przypadkach jest przyczyną problemów o charakterze metabolicznym jak nadwaga czy cukrzyca typu II.

Kichaj na alergię! Czyli kilka słów o problemie dzieci i dorosłych

centrum wiedzy

08-06-2014 17:58

Alergia – słowo, które spędza sen z powiek zarówno rodzicom, jak i dzieciom, niezależnie od strefy czasowej i miejsca zamieszkania. Kichanie, pieczenie oczu, wysypka, przewlekły kaszel przychodzą razem z pierwszymi wiosennymi dniami odbierając całą radość życia. Alergia to powszechna dolegliwość, dużo o niej słyszymy, jednak czasem nie do końca wiemy jak z nią postępować.

Nietolerancja histaminy

centrum wiedzy

12-03-2014 23:52

Czy po wypiciu lampki czerwonego wina lub kieliszka szampana na Twoim ciele pojawia się wysypka lub zaczerwienienie skóry? Masz problemy jelitowe po konsumpcji ryby lub sera? Dostajesz wzdęć po zjedzeniu niektórych warzyw? Jeśli tak, to być może cierpisz na nietolerancję pokarmową. Oprócz powszechnie znanych nietolerancji, np. laktozy czy glutenu, znaczna liczba osób cierpi na nietolerancje histaminy.

Roztocze domowe

centrum wiedzy

08-01-2014 10:27

Jak wykazały bardzo liczne badania, najważniejszym dla człowieka czynnikiem, wywołującym całoroczny alergiczny nieżyt nosa, są domowe roztocze oraz ich metabolity (odchody). Wśród mnogich gatunków roztoczy przodują pod tym względem Dermatophagoides farinae i Dermatophagoides pteronyssinus.

Postępowanie z alergią pokarmową

centrum wiedzy

29-09-2013 19:43

Alergii pokarmowych nie można wyleczyć definitywnie, stosując terapie farmakologiczne. Wyodrębnienie i wykluczenie jednego czynnika lub grupy czynników za nie odpowiedzialnych to jedyny skuteczny, a jednocześnie konieczny sposób zapobiegania i leczenia alergii pokarmowych.

Toksyny. Oczyszczający poradnik

centrum wiedzy

12-08-2013 11:07

Toksyny otaczają nas zewsząd. Mogą znajdować się w paście do zębów, której używacie, lub w antyperspirancie, w krześle, na którym siedzicie, w dywanie pod Waszymi stopami i w produktach czyszczących, farbach i lakierach, jakie stosujecie w domu.

Astma i alergia

centrum wiedzy

01-06-2013 03:03

Ponad 30% populacji cierpi z powodu alergii, a w Polsce jest to prawie co druga osoba. Alergie dotyczą wszystkich grup wiekowych, a coraz więcej osób jest uczulonych na więcej niż jeden alergen. Według lekarzy będzie jeszcze gorzej. Jak radzić sobie z nieprzyjemnymi objawami alergii?

Jak leczyć pokrzywki

centrum wiedzy

19-05-2013 00:37

Pokrzywka jest jedną z częstych chorób skóry. Jest niejednolitym zespołem chorobowym, w którym wykwitem pierwotnym jest bąbel pokrzywkowy. Jego cechą jest szybkie powstawanie i szybkie zanikanie najczęściej po kilkunastu godzinach, bez pozostawiania zmian na skórze.

Alergiczny nieżyt nosa

centrum wiedzy

24-04-2013 08:02

Ledwie zakończył się sezon przeziębieniowy, a już rozpoczyna się okres wiosennych alergii. W powietrzu pojawiają się pyłki kwitnących roślin, traw i drzew, które u co czwartego Polaka wywołują alergiczny nieżyt nosa. Dolegliwość choć z pozoru błaha, jest niezwykle dokuczliwa, bo nikt z nas nie lubi gdy cieknie mu z nosa, traci powonienie i nie może ruszyć się na krok bez chusteczki.

Coraz częstsze przypadki alergii na leki

centrum wiedzy

19-03-2013 08:13

Coraz częściej lekarze mają do czynienia z alergią pacjentów na różne leki - stwierdza prof. Barbara Rogala z Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 5 Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.