Kalendarium, 23-06-2017

Poradnik zdrowia

Jak żyć dłużej, stosując odpowiednie tłuszcze?

Dieta

15-06-2017 11:25

Co przychodzi ci na myśl, gdy słyszysz słowo „tłuszcz”? Czy myślisz wtedy o nadwadze, brzuszku, cholesterolu, złogach tłuszczu we krwi, ale także o czymś smacznym? Warto wiedzieć, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Tłuszcz to coś więcej niż tylko obdarzony złą sławą sprawca tycia oraz przyczyna zachorowań układu krążenia. Tłuszcze przyczyniają się bowiem także do poprawy naszego zdrowia, co zapewne jest dla ciebie czymś zaskakującym.

więcej

Ryby zawsze na topie

Dieta

04-06-2017 10:54

Mięso ryb jest delikatne, smaczne i przede wszystkim zdrowe, a wyczarowane z nich potrawy mogą cieszyć nasze podniebienia. Można je przyrządzać na wiele sposobów – na słodko lub na ostro, gotowane na parze lub pieczone w folii albo w postaci pysznych zup. Powinny się pojawiać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu na naszym stole.

więcej

Odżywianie śródziemnomorskie a choroby serca i układu krążenia

Dieta

23-05-2017 08:38

Dr Michel de Lorgeril jest kardiologiem, a naukowo zajmuje się odżywianiem. Pracuje jako badacz na uniwersytecie w Grenoble oraz dla Narodowego Centrum Badań Naukowych (CNRS) w Paryżu. Opublikował ponad 300 artykułów w czasopismach medycznych oraz naukowych, a jego prace cieszą się uznaniem na całym świecie.

więcej

Przyszła wiosna… a Tobie brakuje sił?

Dieta

14-05-2017 03:24

Wiosna to czas odnowy i przypływu energii do działania! Znajomi wyruszają na spacery do lasu, sąsiedzi zaczęli wiosenne porządki, koleżanki z pracy już umawiają się na wspólne bieganie. A Ty? Nawet nie zabrałaś się za noworoczne postanowienia… Jak z pomocą 100% soków i musów owocowo-warzywnych obudzić się z zimowego snu i w końcu wziąć się do działania? – radzi dietetyk Zuzanna Antecka.

więcej

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - jakie proporcje są odpowiednie?

Dieta

28-04-2017 11:20

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 to związki bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu - regulują one poziom stanu zapalnego komórek. Kwasy omega-3 hamują produkcję czynników zapalnych, natomiast kwasy omega-6 pobudzają ją. Niezmiernie istotna jest więc równowaga pomiędzy nimi - zbyt duża ilość kwasów omega-6 w diecie prowadzi do wystąpienia przewlekłego stanu zapalnego, który może przekształcić się w konkretną jednostkę chorobową.

więcej

Dieta dla aktywnych

Dieta

18-04-2017 11:04

Wysiłek fizyczny, zwłaszcza regularny, długotrwały i intensywny jest niezwykle ważny dla organizmu człowieka. Wpływa na jego metabolizm oraz pracę poszczególnych układów: oddechowego czy krwionośnego. Dlatego też stawia pewne wymagania wobec stosowanej diety. Dieta idealnie współgrająca z organizmem osoby aktywnej fizycznie powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i składników odżywczych, sprzyjać regeneracji tkanki mięśniowej po treningu oraz zapobiegać odwodnieniu. Czego więc nie może zabraknąć w jadłospisie sportowca?

więcej

Magnez

Dieta

08-04-2017 08:06

Magnez to pierwiastek o wyjątkowo istotnym znaczeniu dla naszego zdrowia. Uczestniczy on w niemal wszystkich procesach zachodzących w organizmie. Jest katalizatorem wielu funkcji biologicznych, zwłaszcza związanych z fizjologią układu nerwowego i mięśni. Aktywuje ponad 300 enzymów, przy czym często współpracuje z witaminami B1 i B6. Wspomaga przechowywanie i uwalnianie energii. Umożliwia prawidłowe działanie witaminom B1 i B12. Magnez jest niezbędny do prawidłowego przebiegu przemiany materii, metabolizmu wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz w procesie trawienia. Bierze on udział w syntezie białek.

więcej

19 błędów, przez które nie chudniesz

Dieta

21-03-2017 10:48

Pamiętasz jeszcze swoje noworoczne postanowienia? Minęło dopiero kilka miesięcy, a ty już zapomniałaś o tym, że w tym roku miałaś być naprawdę fit i wreszcie pozbyć się nadmiaru kilogramów. A może winny temu wcale nie jest słomiany zapał – być może masz na sumieniu któreś z najczęściej popełnianych podczas odchudzania błędów, na przykład…

więcej

Dieta eliminacyjna – co warto wiedzieć?

Dieta

05-03-2017 10:38

Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.

więcej

Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?

Dieta

25-02-2017 10:57

Współczesny rynek jest bogaty w produkty spożywcze o bardzo różnej wartości odżywczej, jakości i w różnej cenie. Dodatkowo producenci na wiele sposobów zachęcają nas do zakupu określonego produktu. Jak zatem wybierać właściwie i świadomie Podstawowym źródłem informacji pozwalającej ocenić produkt zarówno pod kątem jakości handlowej, jak i wartości odżywczej, jest etykieta. Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, co dokładnie można z niej wyczytać.

więcej