Kalendarium, 19-11-2017

Awokado, Encyklopedia zdrowia

powrót do listy

AWOKADO

Encyklopedia

Awokado - całkowicie niezasłużenie cieszy się złą sławą. Powszechnie uważa się, że jest tuczące i że powinno się go unikać. Nic bardziej błędnego. Awokado ma wręcz cudowne właściwości odżywcze. Zawartość wszystkich składników odżywczych – białka, tłuszczu i węglowodanów czyni go prawie idealnym owocem. Jeśli chodzi o zawarte z nim tłuszcze, to zawiera korzystne dla prawidłowego funkcjonowania serca mononienasycone kwasy tłuszczowe. Na tym nie kończą się cenne właściwości awokado, które jest również:
Bogate w błonnik, witaminę E, kwas foliowy i potas – składniki odżywcze o właściwościach uzdrawiających.
Jednym z najlepszych źródeł beta-sitosterolu, naturalnej substancji wspomagającej redukcję cholesterolu.
Prawdziwą bombą glutationu – przeciwutleniacza (zawiera go trzy razy więcej niż inne owoce), który pomaga ciału pozbywać się rakotwórczych substancji.
Koniecznie włącz awokado do swojej diety. Dodawaj go do sałatek lub przyrządzaj z niego pasty kanapkowe.

Czytaj też:  Produkty wzmacniające powrót do listy