Kalendarium, 18-11-2017

Akryloamid, Encyklopedia zdrowia

powrót do listy

AKRYLOAMID

Encyklopedia

Akryloamid - powstaje przede wszystkim w produktach wysokowęglowodanowych, poddawanych obróbce termicznej (>120 st. C.) , m.in. w czasie smażenia, pieczenia, podczas obróbki termicznej w mikrofalówce czy w trakcie prażenia. Nie tylko podczas przemysłowej produkcji żywności, ale również w trakcie przyrządzania potraw w domu. Największe ilości tego związku znajdują się w produktach i potrawach ziemniaczanych, głównie w chipsach i frytkach. Akryloamid został w 1994 roku uznany przez Międzynarodową Agencję do Badań nad Rakiem za związek prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi . Stanowi to kolejny, istotny argument motywujący do wykluczenia lub przynajmniej znacznego ograniczania spożycia tego typu produktów, zwłaszcza przez kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią i najmłodsze dzieci.

Produkty, w których znajduje się najwyższe stężenie akryloamidu to:

*    Chipsy ziemniaczane (16-30%)
*    Chrupki ziemniaczane (4-46%)
*    Kawa (13-39%)
*    Ciasta, ciastka i herbatniki (10-20%)
*    Chleb i inne gatunki pieczywa (10-30%)

Akryloamid może powodować uszkodzenia układu nerwowego, pierwszymi objawami są zaburzenia neurologiczne, m. in. drętwienie i mrowienie kończyn, drgawki i ataksja. Z kolei długotrwałe narażanie na akryloamid może prowadzić do wyniszczenia systemu nerwowego, przez zahamowanie prawidłowego przekaźnictwa nerwowego. Może również powodować nowotwory tarczycy, piersi, nerek i pęcherza moczowego. Jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży, ponieważ poprzez łożysko może przeniknąć do organizmu dziecka. powrót do listy