Kalendarium, 20-11-2017

Arganowy olej spożywczy, Encyklopedia zdrowia

powrót do listy

ARGANOWY OLEJ SPOŻYWCZY

Encyklopedia

Arganowy olej spożywczy - Wiele słyszymy o pielęgnacyjnych właściwościach kosmetycznego oleju arganowego. Warto jednak wiedzieć, że ten specyfik występuje również pod postacią spożywczą. – Powstaje on z nasion drzew arganowych, które rosną wyłącznie na terenie południowo-zachodniej części Maroka. Ten rejon został w 1998 r. wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Spożywczy olej arganowy składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych – oleinowego i linolowego, posiada też dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Ma silne działanie przeciwzapalne, podnosi odporność organizmu i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym zmniejsza także ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia, funkcjonowanie komórek wątroby, nerek oraz układu nerwowego. Zawarte w nim sterole roślinne działają ochronnie i regenerują komórki naszych organizmów. Jego zaletą są ponadto walory smakowe doceniane przez szefów kuchni najlepszych restauracji. powrót do listy