Kalendarium, 18-11-2017

Aronia czarnoowocowa (owoc), Encyklopedia zdrowia

powrót do listy

ARONIA CZARNOOWOCOWA (owoc)

Encyklopedia

Aronia czarnoowocowa (owoc)
Piękna barwa i wyborny smak przetworów to duża wartość aronii, lecz warto podkreślić wyjątkowo cenny skład witamin pozwalający zaliczyć aronię do roślin leczniczych. Owoce i naturalny sok aronii można polecić do szerokiego stosowania przy leczeniu nadciśnienia, arteriosklerozy, kataru żołądka, hemoroidów i chorób naczyń włosowatych. Ostatnie badania wykazały, że naturalne biflawonoidy zawarte w owocach aronii mogą być bardzo przydatne jako środek zapobiegawczy i leczniczy przeciw szkodliwemu działaniu promieniowania na organizm ludzki. Oprócz witaminy P owoce aronii zawierają witaminy: C, PP, B2, B6, E i karotynę (prowitaminę A). Świeże owoce zawierają także mikroelementy jak: rad, molibden, bor, żelazo i jod.

Czytaj też:  Alfabet natury powrót do listy