Kalendarium, 20-10-2014

Poradnik zdrowia

powrót do listy

Normy badań

Poradnik pacjenta

02-06-2008 16:45

Badania
Badania

Tabela norm, wartości referencyjnych, interpretacja wyników badań biochemicznych krwi i moczu. Pamiętaj - ostateczna interpretacja badań należy zawsze do lekarza!


BADANIE KRWI
Badanie Normy Interpretacja
krwinki czerwone/erytocyty/RBC (red blood cells) norma kobiety 3,6 - 5,0 mln w mm sześciennym, mężczyźni 4,2 - 5,4 mln w mm sześciennym

Niepokojący jest wynik powyżej lub poniżej normy. Poniżej normy oznacza niedokrwistość, powyżej nadkrwistość

hemokryt/Ht/HTC kobiety 36-45%, mężczyźni 40-54%

Niepokojące jest podwyższony albo obniżony poziom. Podwyższony poziom występuje w nadkrwistości, w niektórych chorobach nerek, w rozedmie płuc, w odwodnieniu np. przy długotrwałych biegunkach czy intensywnych wymiotach; zmniejszony poziom może oznaczać niedokrwostość, stanach przewodnienia i zaawansowaną ciąży.

hemoglobina/Hb kobiety 12-16 g/dl, mężczyźni 13-18 g/dl

Niepokojące jest obniżenie lub podwyższenie stężenia. Ppodwyższone stężenie obserwuje się w stanach odwodnienia i w nadkrwistościach, a obniżone w niedokrwistościach i w stanach przewodnienia

MCV(mean corpuscular volume)/Średnia objętość krwinki czerwonej 80-92 fl tzw. krwinka normocytowa

Krwinka mikrocytowa (poniżej normy), krwinka makrocytowa (powyżej normy). Przy jednoczesnej obniżonej ilości krwinek czerwonych możeoznaczać niedokrwistość mikrocytową (z niedoboru żelaza) albo niedokrwotość makrocytową (z niedoboru kwasu foliowego lub niedoboru witaminy B 12)

MCHC (mean corpuspular hemoglobin concentration)/średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej 31-38 g/dl

 

krwinki białe/leukocyty/WBC (white blood cells) 4-10.000 w mm sześciennym

Niepokojące jest zwiększenie liczby krwinek (leukocytoza) albo zmniejszenie (leukopenia). Zwiększony poziom obserwuje się bezpośrednio po jedzeniu, pod wpływem stresu, w ciąży, w zakażeniach bakteryjnych, wirusowych, grzybicznych, stanach zapalnych, nowotworach, w terapii sterydami; leukopenia występuje w ciężkich zakażeniach bakteryjnych, wirusowych, w uszkodzeniu szpiku, chorobach szpiku, w stanach wyniszczenia, w nowotworach.

limfocyty ok. 1200-3000 w mm sześciennym, powinna mieścić się w granicach 20-45% całkowitej liczby krwinek białych

Niepokojące jest obniżenie albo podwyższenie liczby limfocytów. Podwyższenie występuje w infekcjach, a obniżenie w ostrych chorobach zakaźnych, trakcie radioterapii i chemioterapii.

płytki krwi/trombocyty/PTL 00-450.000 w mm sześciennym krwi

Niepokojące jest zmniejszenie (trombocytopenia, małopłytkowść) lub zwiększenie (trombocytoza) liczby płytek. Trombocytopenia może wskazywać m.in. na białaczkę, gruźlicę, niski wynik występuje też wskutek działania toksyn bakteryjnych, w infekcjach wirusowych, w niewydolności nerek, pod wpływem niektórych leków, w zaburzeniach wrodzonych; trombocytoza występuje m.in. w przewlekłych chorobach zapalnych, w chorobach nowotworowych, w marskości wątroby, we wrzodziejącym zapaleniu jelit, po wysiłku fizycznym.

czas krwawienia poniżej 7 minut

Niepokojące jest wydłużenie czasu krwawienia. Może oznaczać zaburzenia czynności płytek krwi występujące przy białaczce, w marskości wątroby, mocznicy, pod wpływem niektórych leków, np. aspiryny

czas krzepnięcia od 4 do 10 minut

Niepokojące jest wydłużenie czasu krzepnięcia. Niedobory czynników krzepnięcia wrodzonych i nabytych, w leczeniu heparyną.

czas protrombinowy/PT wskaźnik protrombinowy 80-120%; INR 0,9-1,3

Niepokojące jest podwyższenie poziomu wskaźnika. Niedobór witaminy K, choroby wątroby, przyjmowanie leków antykoagulacyjnych.

czas koalinowo-kefalinowy/APTT 42-65 sekund

Niepokojące jest wydłużenie czasu. Wrodzone i nabyte niedobory czynników krzepnięcia (np. hemofilia), przyjmowanie niektórych leków np. heparyny.

fibrynogen 1,8-3,5g/l; 6,0-8,0/dl

Niepokojący jest podwyższony albo obniżony poziom fibrynogenu. Podwyższony poziom obserwuje się w trakcie miesiączki, w ciąży, w chorobach nerek, zakaźnych, po urazach, w infekcjach, po operacjach, w chorobach nowotworowych, obniżony występuje w marskości wątroby, w nowotworach, w wyniku działania niektórych leków.

OB/Odczyn Biernackiego/Odczyn opadania krwinek czerwonych kobiety 4-10 mm, mężczyźni 2-8 mm

Niepokojący jest wynik podwyższony. Występuje w trakcie miesiączki, ciąży, w zakażeniach, w gruźlicy, w zawale mięśnia sercowego, w chorobach reumatoidalnych, w nowotworowych, tarczycy, wątroby, w niedokrwistości, po szczepieniach

białko we krwi 60-80 g/l

Niepokojące jest zmniejszenie stężenia białka. Może oznaczać choroby przewodu pokarmowego, nerek, tarczycy, w nowotworach i niedobory żywieniowe.

żelazo we krwi 50-175 mikrograma/dl, 12,5-25 mikromola/dl

Niepokojący jest obniżony albo podwyższony poziom

kwas foliowy 5-20 ng/ml

Niepokojące jest zbyt niskie stężenie. Obniżony poziom może oznaczać złą dietę, anoreksję, problem alkoholowy, może też wynikać ze zwiększonego zapotrzebowania (w ciąży, w czasie karmienia, w nowotworach, w ostrych chorobach zapalnych, w przewlekłych stanach gorączkowych).



BADANIE MOCZU
BadanieNormyInterpretacja
barwa słomkowa, jasno-żółta lub żółta (im więcej pijesz, tym mocz jest jaśniejszy) Zaniepokoić powinna bardzo ciemna barwa moczu. Obecność barwników żółciowych wskazuje na żółtaczkę; domieszka krwi sugeruje kamicę nerek lub pęcherza; czasami barwa zmienia się pod wpływem niektórych leków, np. witamin z grupy B
odczyn norma - kwaśny, od 4,5 pH do 7,8 pH Zaniepokoić powinien odczyn zbyt kwaśny - powyżej normy i zasadowy - poniżej normy. Kwaśny odczyn może być spowodowany cukrzycą, odwodnieniem, wycieńczeniem; odczyn zasadowy może świadczyć o kamicy nerek
ciężar właściwy od 1,002 g/cm3 do 1,020 g/cm3 Zaniepokoić powinien wynik powyżej 1,040 g/cm3 świadczący o zagęszczeniu moczu i rozcieńczenie poniżej 1,002 g/cm3. Podwyższony wynika z odwodnienia (np. w wyniku biegunki); niski ciężar może pojawić się po wypiciu bardzo dużej ilości płynów; przewlekłe niskie stężenie moczu może sygnalizować niewydolność nerek.
białko nieobecne Ślad białka może być spowodowany podwyższoną temperaturą, osłabieniem, wysiłkiem fizycznym; powtarzające może oznaczać problemy z nerkami lub z drogami moczowymi
cukier (glukoza) nieobecny Zaniepokoić powinien powyżej 1.1 mmol/l lub 20 mg% co może oznaczać cukrzyce
bilirubina i urobilinogen norma - do 0,2 mg/dl Zaniepokoić powinien wynik powyżej normy, co może wynikać z uszkodzenia wątroby lub niedrożności dróg żółciowych
ciała ketonowe nieobecne, Każdy wynik powyżej zera jest niepokojący. Może świadczyć o zaburzeniach przemiany węglowodanowej i tłuszczowej, lub o źle leczonej cukrzycy
krew nieobecna Każdy ślad krwi, może sugerować kamicę lub infekcję nerek lub pęcherza
śluz pojedyncze pasma Podwyższona liczba pasm świadczy o zapalniu dróg moczowych
bakterie lub drożdżaki nieobecne Każdy wynik powyżej zera może świadczyć o zapalniu dróg moczowych. W celu ustalenia rodzaju zakażenia trzeba wykonać posiew
nabłonki 0-5 nabłonków w polu widzenia Zaniepokoić powinien każdy wynik powyżej normy, sugerujący stan zapalny dróg moczowych
krwinki białe, leukocyty 0-5 krwinek w polu widzenia Każdy wynik powyżej normy, może oznaczać stan zapalny nerek, dróg moczowych lub gruźlicę
krwinki czerwone, erytrocyty 0-3 krwinki w polu widzenia Wynik powyżej normy, może wynikać z choroby nerek i pęcherza, gruźlicy, kamicy, zmian zapalnych, zaburzeń krzepnięcia krwi, niewydolność krążenia, marskość wątroby
wałeczki nie stwierdzono Każdy wynik powyżej zera może świadczyć o uszkodzeniu nerek
składniki mineralne do 10 kryształów Wynik powyżej normymoże powodować piasek lub kamienie
kwas moczowy we krwi kobiety 2.5-5.7 mg/dl, 149-339 mmol/l; mężczyźni 3.5-7 mg/dl, 208-416 mmol/l Każdy wynik powyżej normy, może oznaczać choroby nerek
mocznik we krwi 15-40 mg% Wynik powyżej normy, może sugerować dietę wysokobiałkową, odwodnienie, niewydolność nerek
keratyna we krwi 0,6-1,3 mg% Każdy wynik powyżej normy, oznacza ostrą lub przewlekłą niewydolność nerek
powrót do listy
Komentarze [2] zobacz wszystkie »
Komentarze do: Normy badań
Gość: danuta2403@tlen.pl | 17:37 22.03.2010 | odpowiedz »
ja mam swoim wyniku moczu NIT pozytyw. i nie wiem co to oznacza, jeśli mogę , to proszę o wyjaśnienie, dzękuję
Gość | 15:00 14.03.2012 | odpowiedz »
To znaczy że jesteś bardzo chora-idż do lekarza!


zobacz także:

Zatrucia grzybami

24-09-2014 12:50

Zatrucia grzybami są przeważnie przypadkowe i wynikają najczęściej z nieznajomości gatunków grzybów jadalnych i częstego mylenia z innymi, jadalnymi,...

więcej

Oddziaływanie promieniowania nadfioletowego na zdrowie człowieka

19-08-2014 18:22

Działanie promieniowania nadfioletowego na człowieka ma charakter fotochemiczny a jego skutek biologiczny zależy od ilości pochłoniętego promieniowania, długości fali...

więcej

Jak zdiagnozować zespół metaboliczny?

16-05-2014 10:21

Posiłki jedzone w biegu, a między nimi fast foody i słodkie przekąski, do tego spędzanie wielu godzin przed komputerem czy za kierownicą, a na odstresowanie alkohol i...

więcej