Kalendarium, 30-05-2016

Poradnik zdrowia

powrót do listy

Por – aromat i zdrowie

Dieta

25-02-2008 10:37

Por
Por

Por (Allium Porum L.) warzywo często w Polsce nie doceniane, było znane już 4500 lat temu na wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego. Starożytni wiedzieli, że por ma nie tylko bardzo wyrafinowany smak ale również posiada właściwości lecznicze.

Obecnie często traktujemy go wyłącznie jako jeden z elementów włoszczyzny, dodajemy do zup, czasem do surówek. I na tym rola pora w polskiej kuchni na ogół się kończy.

Tymczasem por ma ogromną wartość odżywczą dzięki zawartości dużej ilości soli mineralnych, głównie wapnia i fosforu.


Dzięki zawartości witamin, węglowodanów i białka (niewielka ilość) jest również zalecany przy leczeniu schorzeń :

- artretyzm

- reumatyzm

- dolegliwości dróg moczowych

- niestrawność

- zaparcia

- otyłość

- czyraki

- hemoroidy

- wrzody

Jest warzywem o właściwościach podobnych do cebuli, jednak o wiele łagodniejszym i do tego nisko kalorycznym – 100 g porów to tylko 30 kalorii! Stanowi zatem doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej. Jest również bardzo pomocny w oczyszczaniu organizmu – stosuje się go przy wszelkiego rodzaju zatruciach : grzybami, nieświeżym pokarmem czy ołowiem ze spalin samochodowych.

Por jest także pomocnym środkiem przy przeziębieniach – aby skutecznie wyleczyć się w kilka dni należy pić syrop z porów : 5 pokrojonych porów gotujemy aż się będą rozpadały. Następnie przecedzamy i dodajemy odrobinę miodu do smaku. Pijemy pół szklanki syropu dziennie.

Warto pamiętać, że biała część pora jest delikatniejsza w smaku, ale również zawiera mniej witamin. To głównie w liściach występują :

- witamina A – odpowiada za prawidłowy wzrost u dzieci, widzenie o zmroku i za stan naskórka

- witamina E - główny antyoksydant chroniący komórki przed utleniaczami, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, leczenie męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca

- witamina B1 - prawidłowy stan tkanki nerwowej, metabolizm cukrów i lipidów

- witamina B2 - przemiana białek i węglowodanów, bierze udział w biochemicznych przemianach w siatkówce.

Należy więc zużywać liście pora, (np. do surówek lub zup) zamiast wyrzucać do kosza cenne witaminy. Liście zawierają też olejki eteryczne, dzięki którym nasze dania nabiorą wyjątkowego aromatu.

Biała część pora to także wspaniały okład antyseptyczny. Na rany, pęknięcia skóry lub zwykłe zadrapania należy przyłożyć listek białej części i owinąć bandażem.

Natomiast w przypadku ran ciężkich lub trudno gojących powinniśmy zastosować okłady z liści gotowanych w mleku.

Warzywo to przyspiesza krążenie krwi, jest więc zalecane osobom prowadzącym siedzącym tryb życia, jak również dzieciom i młodzieży.

Powinno być jak najczęściej spożywane matki karmiące piersią, gdyż pobudza laktację i przeciwdziała zastojom w sutkach.

Również lekarze zalecają pacjentom spożywanie większej ilości potraw z pora po przebytych operacjach lub w stanach ciężkiego wyczerpania fizycznego - por ma właściwości podnoszące odporność organizmu.

Sok ze świeżych porów jest zalecany przy wszelkich dolegliwościach dróg moczowych i kamicy moczowej.

Por jest warzywem lekko strawnym, może więc być włączony do diety niemowlęcia już po 7 miesiącu.

Patrycja Kowalska/Linemed.pl

Czytaj też :  Por - zdrowe przepisy
powrót do listy
Komentarze [2] zobacz wszystkie »
Komentarze do: Por – aromat i zdrowie
Gość: KOCHAM PORA! | 19:05 09.06.2011 | odpowiedz »
czy to pora na pora?
Gość: Dublińczyk | 12:25 09.01.2012 | odpowiedz »
Irlandczycy przeżyli dzięki kartoflom, porom i kapuście; no i oczywiście Najświętszej Panience.


zobacz także:

Ekstremalne metody utraty masy ciała

06-05-2016 00:59

To uderzające, jak wiele osób w celu zredukowania masy ciała sięgnęło przynajmniej raz po niebezpieczne albo wyniszczające metody. Potępiamy je i ból,...

więcej

Jak dostarczyć sobie niezbędnych witamin i innych składników odżywczych w okresie przedwiośnia, gdy brak świeżych owoców i warzyw?

02-04-2016 01:05

Każdego dnia organizm czerpie z zasobów, jakie mu dostarczamy jedząc i pijąc określone produkty. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem cały rok, codziennie musimy...

więcej

Naturalna żywność, która pomaga oczyścić organizm z toksyn

17-03-2016 01:00

Złe nawyki żywieniowe, spożywanie dużych ilości wysoko przetworzonych produktów, które zawierają sporo chemicznych dodatków czy używki - to...

więcej