Kalendarium, 24-06-2017

Poradnik zdrowia

powrót do listy

Por – aromat i zdrowie

Dieta

25-02-2008 10:37

Por – aromat i zdrowie
Por – aromat i zdrowie


Por (Allium Porum L.) warzywo często w Polsce nie doceniane, było znane już 4500 lat temu na wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego. Starożytni wiedzieli, że por ma nie tylko bardzo wyrafinowany smak ale również posiada właściwości lecznicze.


Obecnie często traktujemy go wyłącznie jako jeden z elementów włoszczyzny, dodajemy do zup, czasem do surówek. I na tym rola pora w polskiej kuchni na ogół się kończy.
Tymczasem por ma ogromną wartość odżywczą dzięki zawartości dużej ilości soli mineralnych, głównie wapnia i fosforu.

Dzięki zawartości witamin, węglowodanów i białka (niewielka ilość) jest również zalecany przy leczeniu schorzeń :

- artretyzm

- reumatyzm


- dolegliwości dróg moczowych

- niestrawność

- zaparcia

- otyłość

- czyraki

- hemoroidy

- wrzody


Jest warzywem o właściwościach podobnych do cebuli, jednak o wiele łagodniejszym i do tego nisko kalorycznym – 100 g porów to tylko 30 kalorii! Stanowi zatem doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej. Jest również bardzo pomocny w oczyszczaniu organizmu – stosuje się go przy wszelkiego rodzaju zatruciach : grzybami, nieświeżym pokarmem czy ołowiem ze spalin samochodowych.

Por jest także pomocnym środkiem przy przeziębieniach – aby skutecznie wyleczyć się w kilka dni należy pić syrop z porów : 5 pokrojonych porów gotujemy aż się będą rozpadały. Następnie przecedzamy i dodajemy odrobinę miodu do smaku. Pijemy pół szklanki syropu dziennie.

Warto pamiętać, że biała część pora jest delikatniejsza w smaku, ale również zawiera mniej witamin. To głównie w liściach występują :

- witamina A – odpowiada za prawidłowy wzrost u dzieci, widzenie o zmroku i za stan naskórka

- witamina E - główny antyoksydant chroniący komórki przed utleniaczami, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, leczenie męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca

- witamina B1 - prawidłowy stan tkanki nerwowej, metabolizm cukrów i lipidów

- witamina B2 - przemiana białek i węglowodanów, bierze udział w biochemicznych przemianach w siatkówce.

Należy więc zużywać liście pora, (np. do surówek lub zup) zamiast wyrzucać do kosza cenne witaminy. Liście zawierają też olejki eteryczne, dzięki którym nasze dania nabiorą wyjątkowego aromatu.

Biała część pora to także wspaniały okład antyseptyczny. Na rany, pęknięcia skóry lub zwykłe zadrapania należy przyłożyć listek białej części i owinąć bandażem.

Natomiast w przypadku ran ciężkich lub trudno gojących powinniśmy zastosować okłady z liści gotowanych w mleku.

Warzywo to przyspiesza krążenie krwi, jest więc zalecane osobom prowadzącym siedzącym tryb życia, jak również dzieciom i młodzieży.

Powinno być jak najczęściej spożywane matki karmiące piersią, gdyż pobudza laktację i przeciwdziała zastojom w sutkach.

Również lekarze zalecają pacjentom spożywanie większej ilości potraw z pora po przebytych operacjach lub w stanach ciężkiego wyczerpania fizycznego - por ma właściwości podnoszące odporność organizmu.

Sok ze świeżych porów jest zalecany przy wszelkich dolegliwościach dróg moczowych i kamicy moczowej.

Por jest warzywem lekko strawnym, może więc być włączony do diety niemowlęcia już po 7 miesiącu.

Patrycja Kowalska/Linemed.pl

Czytaj też :  Por - zdrowe przepisy
powrót do listy
Komentarze [2] zobacz wszystkie »
Komentarze do: Por – aromat i zdrowie
Gość: KOCHAM PORA! | 19:05 09.06.2011 | odpowiedz »
czy to pora na pora?
Gość: Dublińczyk | 12:25 09.01.2012 | odpowiedz »
Irlandczycy przeżyli dzięki kartoflom, porom i kapuście; no i oczywiście Najświętszej Panience.


zobacz także:

Jak żyć dłużej, stosując odpowiednie tłuszcze?

15-06-2017 11:25

Co przychodzi ci na myśl, gdy słyszysz słowo „tłuszcz”? Czy myślisz wtedy o nadwadze, brzuszku, cholesterolu, złogach tłuszczu we krwi, ale także o czymś...

więcej

Ryby zawsze na topie

04-06-2017 10:54

Mięso ryb jest delikatne, smaczne i przede wszystkim zdrowe, a wyczarowane z nich potrawy mogą cieszyć nasze podniebienia. Można je przyrządzać na wiele sposobów...

więcej

Odżywianie śródziemnomorskie a choroby serca i układu krążenia

23-05-2017 08:38

Dr Michel de Lorgeril jest kardiologiem, a naukowo zajmuje się odżywianiem. Pracuje jako badacz na uniwersytecie w Grenoble oraz dla Narodowego Centrum Badań Naukowych...

więcej