Kalendarium, 22-11-2017

Wiadomości



Z usług dietetyków najczęściej korzystają młodzi Polacy

Dieta

- Dietetyka

13-11-2017 00:29

Co dziesiąty Polak przyznaje, że w ciągu ostatnich dwóch lat korzystał z usług dietetyka lub z poradni dietetycznej. Wśród tych osób jest niemal dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn, a także trzykrotnie więcej ludzi młodych niż tych po 40-tym roku życia. Przy wyborze dietetyka najbardziej pomocne są opinie znajomych. Co trzecia konsultacja dietetyczna odbywa się online – wynika z badania ARC Rynek i Opinia.

więcej

Cenny składnik soku pomarańczowego, o którym mogliście nie wiedzieć!

Dieta

- Cenny składnik soku pomarańczowego

05-11-2017 02:13

Beta-kryptoksantyna – warto zapamiętać tę niełatwą nazwę. To bowiem jeden z istotnych składników odżywczych, który ma istotne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Wyjaśniamy co to jest beta-kryptoksantyna, jaka jest jej rola i dlaczego jej najbardziej wartościowym źródłem jest 100% sok pomarańczowy.

więcej

O czym nie można zapomnieć planując jesienną dietę?

Dieta

- 78% badanych mam deklaruje, że dostosowuje sposób odżywiania do pory roku

14-10-2017 10:01

Zmiana pory roku oznacza także zmiany na naszych talerzach. Jesienią chętniej sięgamy po potrawy rozgrzewające, za to mniej jemy świeżych warzyw i owoców, których dostępność się zmniejsza. Jednak musimy pamiętać, że organizm każdego dnia potrzebuje odpowiedniej dawki pochodzących z nich witamin i składników mineralnych. To one chronią nasze zdrowie, zarówno teraz, w okresie obniżonej odporności, jak też w dłuższej perspektywie – przed chorobami dietozależnymi. Ekspert radzi, jak dostarczyć sobie codzienną porcję pochodzących z warzyw i owoców składników odżywczych w sezonie zmniejszonej dostępności świeżych produktów.

więcej

Dieta Europejczyków uboga w warzywa i owoce. Jak wypadają Polacy?

Dieta

- Dieta Europejczyków uboga w warzywa i owoce

07-10-2017 00:46

Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?

więcej

Spożycie warzyw i owoców

Dieta

- Warzywa i owoce

20-09-2017 08:40

Warzywa i owoce stanowią podstawę zbilansowanej diety, a witaminy, substancje mineralne i inne bioaktywne składniki mają istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju organizmu. Niestety spożycie warzyw i owoców jest niewystarczające i stało się problemem globalnym. Niski poziom konsumpcji produktów z tej grupy dotyczy wielu ludzi, niezależnie od ich miejsca zamieszkania, statusu majątkowego, wieku czy płci.

więcej

W jaki sposób produkty zachowują świeżość bez konserwantów?

Dieta

- Świeżość bez konserwantów

07-09-2017 00:29

Produkty o długim terminie przydatności do spożycia wielu osobom kojarzą się z konserwantami i szkodliwymi dodatkami. Istnieją jednak proste i bezpieczne metody, zapewniające zachowanie świeżości bez użycia substancji konserwujących. Jedną z takich metod jest pasteryzacja. W jaki sposób przebiega i jaki jest jej wpływ na wartości odżywcze produktów, które są jej poddawane? Warto poznać fakty by nie dawać zwodzić się mitom!

więcej

Nadmiar białka jest jak wypalanie dwudziestu papierosów dziennie!

Dieta

- Nadmiar białka

31-08-2017 00:03

Profesor Longo w Kalifornii zajął się badaniem zależności między ilością białek spożywanych w ciągu dnia a zdrowiem. Temat ten jest aktualny, od kiedy zaczęto szeroko lansować pewne diety wysokobiałkowe, reklamując ich skuteczność w szybkim odchudzaniu. O co w tym chodzi?

więcej

Warzywa i owoce przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym. Jak zwiększyć ich spożycie?

Dieta

- Warzywa i owoce przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym

24-08-2017 00:10

Zbyt niskie spożycie warzyw i owoców jest tendencją globalną. Problem niskiej konsumpcji produktów z tej grupy dotyczy wielu ludzi, niezależnie od ich miejsca zamieszkania, statusu majątkowego, wieku czy płci. Nieodpowiednia dieta jest jedną z głównych przyczyn otyłości i wielu chorób cywilizacyjnych, które dotykają współczesne społeczeństwo. Jedną z inicjatyw, która ma na celu zwiększenie konsumpcji tych produktów jest idea „5 porcji”, zachęcająca do regularnego spożywania warzyw i owoców w ramach diety. Organizacją, która prowadzi działania na rzecz tej inicjatywy na arenie międzynarodowej, jest AIAM5, czyli Międzynarodowy Sojusz Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji”. We wrześniu w Warszawie odbędzie się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców, którego organizatorami będą AIAM5 i Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

więcej

Czy Polacy czytają etykiety?

Dieta

- Etykiety produktów spożywczych

15-08-2017 02:22

Etykiety produktów spożywczych swoim wyglądem zwracają uwagę konsumentów oraz pozwalają w ułamku sekundy rozpoznać markę i rodzaj produktu. Poza tymi cechami mają także istotną wartość informacyjną – na każdym opakowaniu widnieje bowiem skład produktu oraz tabela wartości odżywczych. Ale czy Polacy potrafią korzystać z danych, które widnieją na opakowaniach?

więcej

Jesteśmy mistrzami w barbecue, ale czy wiemy jak uchronić się przed grillową zgagą?

Dieta

- Zgaga

01-08-2017 01:31

Ciężkostrawne, grillowane potrawy są pierwszym krokiem do zgagi. Ciesząc się smakiem kiełbaski czy karkówki, jako prawdziwi mistrzowie powinniśmy wiedzieć, jak dzięki odpowiedniej diecie można uniknąć jej objawów.

więcej