Kalendarium, 24-11-2017

Wiadomości

powrót do listy

Jesteśmy mistrzami w barbecue, ale czy wiemy jak uchronić się przed grillową zgagą?

Dieta

- Zgaga

01-08-2017 01:31

Bukiet sałat z jajkiem
Bukiet sałat z jajkiem


Ciężkostrawne, grillowane potrawy są pierwszym krokiem do zgagi. Ciesząc się smakiem kiełbaski czy karkówki, jako prawdziwi mistrzowie powinniśmy wiedzieć, jak dzięki odpowiedniej diecie można uniknąć jej objawów.

Wraz z pojawieniem się cieplejszych dni Polacy zaczynają celebrować swój wolny czas w gronie najbliższych, już nie we wnętrzach restauracji czy w cieple domowego ogniska, ale na zewnątrz. Nie raz zdarzy się, że wspólne spotkania mają miejsce przy grillu w parku lub we własnym ogródku – grillowanie to nasz „sport narodowy”. W sezonie przy tego typu imprezach spotykamy się średnio dwa razy w miesiącu.

Warto jednak wiedzieć, że grillowanie różni się od barbecue tym, że polega na pieczeniu potraw na ruszcie, na otwartym ogniu, w sposób szybki, trwający zazwyczaj około 40 minut. Barbecue odwrotnie - potrawy przyrządza się w niższej temperaturze, przez długi okres czasu, nawet do 10 godzin.  Z tego powodu, amatorzy grillowanej kuchni częściej wybierają szybsze i łatwiejsze grillowanie.

Na polskich grillach królują głównie karkówki, kiełbaski czy kaszanki, które niewątpliwie posiadają w sobie ogromnie duże tłuszczu. Dlatego, spożywanie grillowych rarytasów  może zakończyć się problemami ze strony układu pokarmowego, dla którego zbyt duża ilość tłuszczy, przy wsparciu innych niezdrowych przekąsek, jest ciężkostrawna dla naszego żołądka. Takie posiłki są jedną z głównych przyczyn powstawania zgagi. Powoduje ona tzw. palenie w przełyku lub wzdęcia,  które pojawiają się po posiłku. Niejednokrotnie wystąpienie tych objawów, uniemożliwia cieszenie się smakiem przygotowanych potraw już na samym początku degustacji.

Szczególnie w piękne oraz słoneczne weekendy ciężko jest odmówić sobie popołudniowego grilla. Dodając  lekkostrawne przystawki, które idealnie sprawdzają się w upalne dni oraz unikając niektórych tzw. „złych nawyków żywieniowych”, możemy uwolnić się od zgagi! Przecież w lecie chodzi o to, żeby cieszyć się każdym dniem, nieprawdaż?  Polecane jest również zastąpienie napojów alkoholowych zimną lemoniadą z dodatkiem mięty… Czy nie brzmi to smakowicie?

Poniżej znajduje się kilka przepisów na lekkostrawne potrawy czy przystawki. Potrawy te nie tylko urozmaicą stół, ale również będą świetnie smakowały z grillowanymi daniami głównymi.

Chleb pełnoziarnisty z pastą z soczewicy i papryki
Pasta:

    soczewica czerwona (około 100g)
    papryka (1 szt.)
    oliwa z oliwek
    cebula
    czosnek (1-2 ząbki)
    masło klarowne
    przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek
    pestki dyni
    rukola
    oliwki
Sposób przygotowania:
Soczewicę opłukujemy kilkukrotnie w zimnej wodzie, a następnie gotujemy w świeżej wodzie do całkowitej miękkości (może zacząć się rozgotowywać). Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie masła klarowanego (do zeszklenia), dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy około 5 minut. Gdy ugotowana soczewica przestygnie, przekładamy ją do blendera. Dodajemy paprykę i cebulę z czosnkiem oraz przyprawy. Dolewamy też oliwę z oliwek (małymi porcjami, regulując tym samym konsystencję pasty). Wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kanapki smarujemy pastą, dekorujemy rukolą, oliwkami i pestkami dyni.

Tosty z duszonymi warzywami:

Składniki:
    chleb pełnoziarnisty (4 kromki – 2 porcje)
    por (1/2szt.)
    cukinia (1/2 średniej szt.)
    bakłażan (1/3 średniej szt.)
    papryka czerwona (1szt.)
    pomidory (2 średnie szt.)
    przyprawy: czosnek (2 ząbki), sól, pieprz
    olej kokosowy (bezzapachowy)
Sposób przygotowania:
Pora kroimy drobno, cukinię, bakłażana, pomidor i paprykę w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw pora, a po chwili dorzucamy pozostałe warzywa (dodajemy też przyprawy). Dusimy razem, aż warzywa zmiękną. Kromki chleba opiekamy na suchej patelni i nacieramy czosnkiem. Nakładamy na tosty sporą porcję warzyw.

Chrupiące warzywa z kolorowymi dipami
Porcja dla kilku osób  to ok. 500 g warzyw. Wybieramy różne warzywa, które lubimy najbardziej, takie jak, na przykład:
    marchewka
    seler naciowy
    kalarepa
    papryka (czerwona, żółta, zielona)

Dipy:
Pesto: świeża bazylia (około 2-3 garści), czosnek, orzechy piniowe (ok. 30g), jogurt naturalny (około 150g), sól.
Awokado: awokado (1szt.), czosnek (1 duży ząbek), kolendra (1 garść), sól, sok z cytryny.
Paprykowy: pomidory (2szt.), papryka (1 duża: pieczemy w piekarniku, aż skórka mocno ściemnieje, a gdy wystygnie – obieramy ją), bazylia (1 garść), sól, oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w słupki. Składniki poszczególnych dipów blendujemy i przekładamy do miseczek.

Bukiet sałat z jajkiem
Składniki:
    miks różnych sałat (około 4 garści – dwie porcje)
    świeży szpinak (około 2 garści)
    pomidorki koktajlowe (kilka szt.)
    2 jajka
    oliwa z oliwek
    Przyprawy: sól, pieprz
    Sok z cytryny (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Umyte liście sałat rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy szpinak. Pomidorki kroimy na pół. Jajka gotujemy na półtwardo i kroimy na ćwiartki. Pomidory i jajka układamy na sałacie. Całość skrapiamy sosem: oliwa, sok z cytryny, przyprawy.

Czytaj też:  Dieta - Poradnik Zdrowia

powrót do listy
Komentarze [0] zobacz wszystkie »
Komentarze do: Jesteśmy mistrzami w barbecue, ale czy wiemy jak uchronić się przed grillową zgagą?


zobacz także:

Z usług dietetyków najczęściej korzystają młodzi Polacy

13-11-2017 00:29

Co dziesiąty Polak przyznaje, że w ciągu ostatnich dwóch lat korzystał z usług dietetyka lub z poradni dietetycznej. Wśród tych osób jest niemal dwa...

więcej

Cenny składnik soku pomarańczowego, o którym mogliście nie wiedzieć!

05-11-2017 02:13

Beta-kryptoksantyna – warto zapamiętać tę niełatwą nazwę. To bowiem jeden z istotnych składników odżywczych, który ma istotne znaczenie dla zdrowia...

więcej

O czym nie można zapomnieć planując jesienną dietę?

14-10-2017 10:01

Zmiana pory roku oznacza także zmiany na naszych talerzach. Jesienią chętniej sięgamy po potrawy rozgrzewające, za to mniej jemy świeżych warzyw i owoców,...

więcej