Siarka występuje w przyrodzie w stanie wolnym i w postaci związanej. Tworzy liczne minerały, występuje także w węglu kamiennym, czy ropie naftowej. Wciąż jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że siarka posiada także doskonałe właściwości lecznicze, przez co jest coraz szerzej wykorzystywana w leczeniu i kosmetyce.
Siarka kojarzona była od wieków jako pierwiastek piekielny. Już od starożytności stosowano ją w leczeniu chorób skóry, a także jako pomoc w pielęgnacji urody greckich i rzymskich piękności. Stąd nazwana „pierwiastkiem piękności” stała się pożądanym składnikiem wielu kosmetyków. Wszystko ze względu na jej niespotykane działanie na naskórek oraz istotną rolę w jego regeneracji, a co za tym idzie w procesie hamującym starzenie się skóry. Ponieważ jako pierwiastek rozpuszcza się w wodzie, ma również zastosowanie w balneologii (kąpiele lecznicze). Wody siarczkowe wywierają wpływ miejscowy i ogólny. Działając miejscowo rozmiękczają i złuszczają naskórek, co sprawia że sucha skóra po zabiegu staje się miękka i sprężysta. Dlatego właśnie kąpiele siarczkowe znakomicie sprawdzają się w leczeniu chorób skóry z nadmiernym rogowaceniem, łuszczycy, wyprysku łojotokowym, atopowym zapaleniu skóry, czy twardzinie.
13-03-2012 07:29
Moda na kosmetyki bazujące na naturalnych składnikach panuje już od wielu lat. Kobiety na całym świecie przekonały się, że najlepsze rozwiązania pochodzą z bogactwa...
więcej18-12-2011 00:54
Około 10 % osób na świecie ma uczulenie na kosmetyki. Możliwość doboru każdego składnika, idealne dopasowanie do osobistych potrzeb i hipoalergiczność to...
więcej20-05-2011 10:06
Siarka występuje w przyrodzie w stanie wolnym i w postaci związanej. Tworzy liczne minerały, występuje także w węglu kamiennym, czy ropie naftowej. Wciąż jednak mało...
więcej