Kalendarium, 24-11-2017

Wiadomości

powrót do listy

Młody jęczmień

Medycyna Alternatywna

- Właściwości młodego jęczmienia

20-03-2017 12:28

Młody jęczmień
Młody jęczmień


Jęczmień jest zbożem z rodziny wiechlinowatych, zalicza się do niej około 20 gatunków, z których najbardziej rozpowszechnionym jest jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare). Jest on jedną z najstarszych roślin hodowanych przez człowieka. Był znany już w VII w. p.n.e.- tak datowane są, pochodzące z bliskiego wschodu, najstarsze dowody uprawy tej rośliny. Wzmianki o ogromnym szacunku, z jakim podchodzono do zbiorów jęczmienia, można również znaleźć w Starym Testamencie. Zboże to wykorzystywano głównie do wypieku chleba. Prozdrowotne właściwości tej rośliny znano już w starożytności. Stanowi ona również popularny składnik dań kuchni azjatyckiej - na bazie jęczmienia powstają zupy, wypieki oraz napoje.

Dlaczego to właśnie młody jęczmień jest tak wartościowy?
Już od dawna wiadomo, że młoda roślina jest najbogatsza w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Stąd ogromna popularność kiełków. W trakcie wzrostu cenne substancje występują w wysokiej koncentracji, jest to uwarunkowane zapotrzebowaniem rozwijającego się organizmu. Kiełkujące ziarno przechodzi szereg procesów biochemicznych, co sprawia, że jest ono bogatym źródłem witamin (B1,B2,B6, C), białka, minerałów, a także związków fitochemicznych jak flawonoidy czy saponiny, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Tak więc ta sama roślina na różnych stadiach rozwoju może charakteryzować się odmiennym składem chemicznym i wartością odżywczą.

Bioaktywne składniki
To właśnie duża zawartość flawonoidów czyni młody jęczmień skuteczną bronią przeciw wolnym rodnikom, które są substancjami niekorzystnymi dla organizmu. Przyspieszają procesy starzenia, upatruje się w nich również jednej z przyczyn powstawania miażdżycy, chorób neurodegeneracyjnych, autoimmunologicznych, chorób układu oddechowego, pokarmowego, a także procesów karcynogennych, które prowadzą do powstawania nowotworów.
Silnym antyoksydantem jest również witamina C, której młode zboże jest bogatym źródłem.
Zawarte w jęczmieniu witaminy z grupy B są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz odpornościowego. Ponadto pirydoksyna (witamina B6) jest czynnikiem krwiotwórczym, który bierze udział w procesie erytropoezy (namnażania i różnicowania erytrocytów).
Produkt jest bogaty w żelazo, którego przyswajalność poprawia witamina C, w którą młody jęczmień jest bogaty. Młody jęczmień zawiera również chlorofil. Jest to zielona substancja umożliwiająca roślinom przeprowadzanie fotosyntezy. Ma korzystny wpływ na florę jelitową, przyczynia się do wzrostu pożądanych bakterii, jednocześnie hamując rozwój patogennych. Ponadto zawiera antyoksydanty, przypisuje się mu również działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Mukopolisacharydy, zawarte w młodym jęczmieniu, są to organiczne związki chemiczne z grupy glikozoaminoglikanów. Substancje te wywierają efekt regeneracyjny na tkanki, przede wszystkim te znajdujące się w naczyniach krwionośnych i sercu. Ponadto poprawiają wygląd i jędrność skóry oraz pomagają zwalczać cellulit, przez co roślina ta jest polecana osobom, które się odchudzają jak i zmagającym się z problemami dermatologicznymi.
Zielony jęczmień charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka (około 30g na 100g produktu), należy jednak pamiętać, że proszek jest bardzo lekki, przez co ma dużą objętość przy małej masie i ciężko byłoby stosować go więcej niż kilka gramów dziennie.

Super żywność
Roślina ta jest jednym z tzw. superfoods - żywności o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Produkty określane tą nazwą charakteryzują się naturalnym pochodzeniem oraz wysoką zawartością składników odżywczych, witamin, minerałów lub innych substancji o korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa dotyczącej zdrowego odżywiania rośnie również popularność tego typu produktów. Stanowią one nie tylko profilaktykę chorób, mogą również mieć właściwości lecznicze.

W jakiej formie jest dostępny?
W sprzedaży występuje najczęściej pod postacią proszku, który jest otrzymywany przez wysuszenie pozyskanego z rośliny soku. Surowiec ten jest otrzymywany z młodych, kilkudniowych łodyg i liści jęczmienia. Jednak okres przydatności do spożycia takiego soku byłby bardzo krótki. Aby zachować jego właściwości odżywcze, jednocześnie bez dodatku konserwantów, poddaje się go procesowi liofilizacji. Polega to na odparowaniu wody w niskiej temperaturze (ok 30⁰ C) przy wysokim ciśnieniu. Końcowy produkt jest pełnowartościowy, ponadto może być dłużej przechowywany.
Inną formą, w jakiej występuje, jest zmielony susz uzyskany trawy jęczmiennej. Jednak w tym przypadku wykorzystuje się wysoką temperaturę, przez co dochodzi do strat składników odżywczych, witamin oraz innych cennych substancji. Często jest też składnikiem suplementów diety np. w tabletkach.

Jak stosować?
Proszek ma intensywnie zieloną barwę, nieco gorzkawy smak i lekko „trawiasty” zapach. Może być składnikiem rozmaitych koktajli, soków czy sałatek. Można go również dodawać do zup i sosów, jednak aby zachować maksimum właściwości młodego jęczmienia, potrawa musi być schłodzona. Zaleca się stosowanie 1-2 łyżeczek dziennie.

Jakub Paśnik

Czytaj też:   Znaczenie zielonych soków dla naszego zdrowia

powrót do listy
Komentarze [0] zobacz wszystkie »
Komentarze do: Młody jęczmień


zobacz także:

Oddychanie w jodze

09-11-2017 00:55

Oddychanie jest synonimem życia. Jest tak naturalne i automatyczne, że większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że oddycha, dopóki nie jest ono zaburzone lub...

więcej

Aronia – same witaminy!

21-10-2017 02:18

Pierwsze doniesienia o leczniczych właściwościach jakie posiada aronia pochodzą z II poł. XX w. z ówczesnego Związku Radzieckiego, jednak to pierwotni mieszkańcy...

więcej

Cytryna jako lek

28-08-2017 20:59

Cytryna ma różnorakie działanie i posiada także moc leczenia. Stosowana wewnętrznie hamuje zapalenia, działa moczopędnie i napotnie oraz wspomaga trawienie....

więcej