Kalendarium, 24-11-2017

Wiadomości

powrót do listy

Żywe kultury bakterii

Dziecko

- Antybiotykoterapia

07-11-2017 00:01

Żywe kultury bakterii
Żywe kultury bakterii


Niemal co 3 dziecko przyjmujące antybiotyki jest narażone na wystąpienie powikłań w postaci biegunki poantybiotykowej (AAD).  ESPGHAN rekomenduje Lactobacillus rhamnous GG, czyli szczep żywych kultur bakterii, w prewencji po- i antybiotykowej u dzieci.

Sezon jesienno-zimowy kojarzy się rodzicom przeważnie z częstymi infekcjami swoich maluchów, czy to wirusowymi czy bakteryjnymi. Te ostatnie nierzadko kończą się zastosowaniem przez lekarza pediatrę antybiotykoterapii. Jednak antybiotyk zwalczając bakterie chorobotwórcze wywołujące infekcję, tzw. patogeny, może spowodować skutki uboczne, w tym naruszenie naturalnej mikroflory jelitowej, a to z kolei biegunkę. Z pomocą przychodzą wtedy żywe kultury bakterii, które wspomagają mikroflorę dziecka.

Bakteria bakterii nierówna 
W ciele człowieka żyje około 38 bilionów bakterii ważących jedynie 200g. Najwięcej z nich żyje w przewodzie pokarmowym, tworząc mikroflorę jelitową. Bakterie bytujące w jelitach pełnią bardzo ważne funkcje:

    bronią przed kolonizacją bakterii chorobotwórczych,

    uczestniczą w dojrzewaniu układu odpornościowego (m.in. przeciwdziałają alergii),
    wspomagają trawienie węglowodanów, w tym laktozy,
    regulują prace przewodu pokarmowego, zapobiegając biegunkom i zaparciom,
    syntetyzują witaminy ( w tym K i z grupy B),
    zwiększają przyswajalność wapnia, żelaza, magnezu, sodu i potasu.

Czym jest mikroflora jelitowa dziecka?
Przewód pokarmowy dziecka zasiedlany jest przez bakterie już przed jego narodzinami. Jednak momentem przełomowym jest poród, gdyż od tego momentu kolonizacja baterii w przewodzie pokarmowym staje się intensywna. Pierwsze 1000 dni życia dziecka jest kluczowe, gdyż w tym czasie kształtuje się jego mikroflora jelitowa. Dopiero w wieku 5-7 lat przypomina mikroflorę osoby dorosłej.
Jednak w życiu każdego malucha może dojść do sytuacji, kiedy prawidłowy rozwój i równowaga mikroflory jelitowej zostają zaburzone. Dzieje się tak m.in. przy antybiotykoterapii czy biegunce infekcyjnej spowodowanej zakażeniem wirusami lub bakteriami chorobotwórczymi. I co wtedy? Wtedy z pomocą przychodzą żywe kultury bakterii które przywracają równowagę mikroflory jelitowej, jednocześnie wzmacniając układ odpornościowy malucha.

Żywe kultury bakterii, jako prewencja przed biegunką poantybiotykową
Biegunki poantybiotykowe mogą występować nawet u 30% dzieci przyjmujących antybiotyki. Mogą się one pojawić już w czasie przyjmowania leku, ale też i do 6 tygodni od rozpoczęcia leczenia. Ryzyko wystąpienia biegunki poantybiotykowej zależy od:

    wieku dziecka - dzieci do 6. Roku życia są szczególnie narażone na wystąpienie biegunki,
    rodzaju antybiotyku - antybiotyki o szerokim  spektrum działania,  częściej powodują wystąpienie biegunki poantybiotykowej,
    czasu przyjmowania antybiotyku - im dłużej lek się stosuje, tym większe ryzyko wystąpienia biegunki,
    ogólnego stanu zdrowia dziecka - zaburzenia odporności organizmu sprzyjają wystąpieniu biegunki.

Jaki preparat zawierający żywe kultury bakterii wybrać?
Nie wszystkie żywe kultury są tak samo skuteczne. Szczep szczepowi jest nierówny. Większa ilość szczepów w danym preparacie nie oznacza, że produkt jest lepszej jakości. Dlatego ważny jest odpowiedni wybór produktu. Działanie żywych kultur bakterii jest szczepozależne, co oznacza, że szczep bakterii ma kluczowe znaczenie i nim powinno się kierować dokonując zakupu. Należy też zawsze wybierać produkty z prawidłowo opisanym składem bakteryjnym. Nazwa składa się z trzech członów, to przykład:

I - rodzaj – Lactobacillus,  II - gatunek – rhamnosus, III – szczep bakterii – ATCC 53103

Wytyczne Grupy Roboczej ds. Probiotyków i Prebiotyków ESPGHAN Lactobacillus rhamnous GG jest szczepem bakteryjnym o udowodnionej skuteczności m.in. w prewencji biegunki poantybiotykowej u dzieci. Pomimo tego, że są one do siebie podobne pod względem genów, to ich właściwości są inne. Skuteczność kliniczna jak dotąd została udowodniona dla wybranych szczepów żywych kultur bakterii, a jednym z  najlepiej przebadanych  szczepów jest Lactobacilius rhamnosus GG (ATC 53130). Jest on tez jednym z najlepiej opisanych szczepów bakteryjnych w literaturze naukowej dotyczącej stosowania żywych kultur bakterii. Posiada on:

    korzystny wpływ na zdrowie człowieka oraz bezpieczeństwo w trakcie stosowania,
    zdolność do kolonizacji przewodu pokarmowego,
    odporność na kwasy żołądkowe i żółć,
    zdolność do efektywnego przylegania do ścian jelit,
    zdolność wytwarzania substancji o działaniu przeciwbakteryjnym.

powrót do listy
Komentarze [0] zobacz wszystkie »
Komentarze do: Żywe kultury bakterii


zobacz także:

1000 pierwszych dni – czas dynamicznego rozwoju, który już się nie powtórzy

21-11-2017 02:02

Wspieranie odporności i rozwoju mózgu dziecka w okresie 1000 pierwszych dni życia, czyli w czasie od poczęcia przez pierwsze lata życia, ma ogromne znaczenie dla...

więcej

Żywe kultury bakterii

07-11-2017 00:01

Sezon jesienno-zimowy kojarzy się rodzicom przeważnie z częstymi infekcjami swoich maluchów, czy to wirusowymi czy bakteryjnymi. Te ostatnie nierzadko kończą się...

więcej

7 pytań o szkolny tornister

05-09-2017 00:03

Jak dobrać odpowiedni, aby był zdrowy dla kręgosłupa dziecka? Radzi: dr Tomasz Rawo, ortopeda, traumatolog w Carolina Medical Center w Warszawie, specjalizujący się w...

więcej